„Technologie využívá inteligentní senzory k nepřetržitému monitorování svařovacího procesu a díky pokročilé analýze svařovacího proudu a napětí dokáže v reálném čase identifikovat vady svarů. ABB plánuje tuto technologii integrovat do své produkce robotických svařovacích buněk, čímž pomůže svým zákazníkům zvýšit efektivitu a kvalitu průmyslové výroby svařování,“ objasnil přínosy technologie vedoucí týmu David Fojtík z Katedry automatizační techniky a řízení Fakulty strojní.
Nedokonalý svar může mít řadu dopadů, což následně přináší nemalou finanční újmu výrobci, který je nucen následně provést opravu, případně vyrobit nový produkt. Proto firma ABB hledala cenově dostupnou metodu pro diagnostiku nedostatků robotických svarů.
„Naše řešení firmu ABB zaujalo v databázi patentů a užitných vzorů, proto jsme se pustili do jednání. Prezentované řešení zaujalo netradičním pojetím řešení kontroly, celkovou koncepcí a aktivním přístupem k problematice spolupráce. Poté, co se firma ujistila, že technologie odpovídá jejím požadavkům, jsme zahájili proces komercializace, který zahrnoval obchodní jednání, přípravu licenčních podmínek a ocenění technologie. Díky synergii všech zúčastněných stran se to podařilo během sedmi týdnů, což je v tuzemském akademickém prostředí unikátní,“ uvedl Michal Mokroš z Centra transferu technologií VŠB-TUO.
Licence je jedním z výstupů projektu REFRESH, v jehož týmu David Fojtík působí. „Tento úspěšný transfer technologie potvrzuje vysokou úroveň výzkumu na VŠB-TUO a jeho přímý dopad na průmyslovou praxi,“ uvedl prorektor VŠB-TUO a ředitel projektu REFRESH Igor Ivan. Kromě příjmu z prodeje samotné licence získala univerzita také podíl na budoucím obratu z komerčního využití technologie při jejím zavádění u koncových zákazníků.
Robotické svařování se využívá v mnoha průmyslových odvětvích, kde je potřeba přesnost, efektivita a opakovatelnost. Mezi hlavní oblasti použití patří například strojírenství, automobilový, letecký a lodní průmysl či energetika.
Text: Martina Šaradínová, PR manažerka REFRESH
Foto: Petr Podešva